نتانیاهو با روبیو و ویتکاف دیدار کرد
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز دوشنبه پیش از دیدار با دونالد ترامپ با دو تن از اعضای ارشد دولت او، مارکو روبیو وزیر خارجه و استیو ویتکاف فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور خاورمیانه دیدار و گفتوگو کرد.
نخست وزیر اسرائیل پس از دیدار با مارکو روبیو در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما گفتوگویی اساسی و مهم در مورد تقویت اتحاد بین اسرائیل و ایالات متحده و در مورد چالشهای مشترکی که در عرصه منطقهای و بینالمللی با آن روبهرو هستیم داشتیم.»
ایران و جنگ غزه در کانون گفتوگوهای ترامپ و نتانیاهو
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل که به واشینگتن سفر کرده، برای دیدار با دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، وارد کاخ سفید شد.
دیدار رهبران آمریکا و اسرائیل بر خلاف دفعات پیش که به صورت مذاکرات رسمی در دفتر بیضی کاخ سفید انجام میشد، این بار در قالب یک شام خصوصی که کاخ سفید آن را با عنوان «غیرعلنی» توصیف کرده برگزار خواهد شد.
انتظار میرود که آقای ترامپ در دیدار با نخست وزیر اسرائیل خواستار برقراری آتشبس غزه و آغاز روند پایان دادن به این جنگ شود.
دیدار رهبران دو کشور در حالی انجام میشود که مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل و گروه افراطی حماس از شامگاه یکشنبه در دوحه آغاز شده و سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که استیو ویتکاف برای پیشبرد این مذاکرات رهسپار قطر خواهد شد.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا در زمره گروههای تروریستی قلمداد میشود.
همچنین انتظار میرود که ایران نیز از موضوعات گفتوگوی رهبران دو کشور باشد. آقای ترامپ یک روز پیشتر اعلام کرد که با اسرائیل در مورد «خیلی چیزها» از جمله «احتمالا یک توافق دائم با ایران» در حال کار است.
این سومین دیدار رئیس جمهور آمریکا و نخست وزیر اسرائیل از زمان بازگشت آقای ترامپ به کاخ سفید، و همچنین نخستین دیدار آنها پس از حملات دو کشور به تاسیسات هستهای ایران است.
سخنگوی کاخ سفید: تماسهای مستقیم و غیرمستقیم با ایران ادامه دارد
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، در نشست خبری خود در روز دوشنبه گفت که ایالات متحده به طور مستقیم و غیرمستقیم با ایران در تماس است.
خانم لیویت این موضوع را در پاسخ به سوالی در مورد «تغییر موضع رئیس جمهور آمریکا در مورد مذاکرات با ایران» بیان کرد.
سخنگوی کاخ سفید چندی پیش گفته بود که دونالد ترامپ فکر میکند شاید توافق با ایران ضروری نباشد؛ با این حال آقای ترامپ روز یکشنبه گفت که ایالات متحده در حال کار با اسرائیل «روی چیزهای زیادی» است که یکی از آنها «احتمالا یک توافق دائم با ایران» است.
کارولین لیویت در نشست خبری خود گفت: «البته رئیس جمهور همیشه به صلح و دیپلماسی علاقه دارد.»
او افزود: «این موضوع همچنان صادق است و دولت همچنان به طور مستقیم و غیرمستقیم با ایرانیها در مورد یک توافق در تماس است.»
رئیس بنیاد شهید شمار قربانیان جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل را ۱۰۶۰ نفر اعلام کرد
معاون رئیس جمهوری و رئیس بنیاد شهید شمار قربانیان در جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل را ۱۰۶۰ نفر اعلام کرد.
سعید اوحدی در برنامه تهران ۲۰ تلویزیون دولتی ایران همچنین افزود که با توجه به وجود تعدادی از مجروحان در بخش مراقبتهای ویژه و افرادی که هنوز شناسایی نشدهاند این آمار میتواند به ۱۱۰۰ نفر هم برسد.
این نخستین بار است که یک مقام حکومتی در ایران، آمار بالای یک هزار نفر برای کشتهشدگان جنگ ۱۲ روز با اسرائیل ارائه میدهد.
پیش از این در ۹ تیرماه، در آخرین آمار ارائه شده، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، آمار رسمی تلفات را ۹۳۵ نفر اعلام کرده بود.
سخنگوی قوه قضاییه نیز در همان تاریخ، بر اساس آخرین دادههای پزشکیِ قانونی، همین تعداد را جانباخته جنگ اعلام کرد و اظهار داشت که در میان کشتهشدگان، ۳۸ کودک و ۱۰۲ زن دیده میشود.
ابراز خرسندی نماینده آمریکا از واکنش به طرحش برای خلع سلاح حزبالله
نماینده آمریکا روز دوشنبه از واکنش دولت لبنان به طرحش برای خلع سلاح گروه حزبالله بهشدت ابراز رضایت کرد.
توماس باراک، نماینده دولت ترامپ، گفت که از پاسخ لبنان به طرح دولت آمریکا برای خلع سلاح حزبالله «به طرز باورنکردنی راضی» است.
او با این حال به جزئیات این پاسخ اشاره نکرد و تنها گفت که در این زمینه پاسخی «هفت صفحهای» از دولت لبنان دریافت کرده است.
توماس باراک، فرستاده ویژه آمریکا در سوریه، طرحی تهیه کرده که مبتنی بر خلع سلاح حزبالله، آغاز کمک به لبنان برای بازسازی و خروج اسرائیل از جنوب لبنان است.
آقای باراک روز ۱۴ تیر در پیامی در شبکه ایکس فرصت کنونی را یک لحظه تاریخی برای کنارگذاشتن فرقهگرایی، بیدار شدن امیدها و تحقق وعده «یک کشور، یک ملت، یک ارتش» نامید.
پزشکیان میگوید او نیز از جمله اهداف اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه بوده است
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور اسلامی ایران، روز دوشنبه در مصاحبهای تازه خبر داد که در جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل، او نیز از جمله اهداف این کشور بوده، اما کشته نشده است.
پزشکیان در مصاحبه با تاکر کارلسون، مجری سابق شبکه فاکسنیوز و از نزدیکان دونالد ترامپ، در پاسخ به پرسشی گفت که اسرائیل «تلاش کرد مرا بکشد، اما نتوانست».
او گفت: «نتانیاهو محل جلسه ما را بمباران و اقدام به ترور ناموفق من و تعدادی دیگر کرد. باور ما این است که اگر خدا بخواهد انسان زنده میماند و اگر نخواهد ممکن است حتی در پیادهروی هم جان بدهد.»
ارتش اسرائیل حمله به ایران را روز ۲۳ خرداد آغاز کرد که در جریان آن شماری از فرماندهان نظامی جمهوری اسلامی و دانشمندان هستهای کشته شدند.
خبر انجام مصاحبه با تاکر کارلسون پس از آن منتشر شد که او در شبکه یوتیوب خود به مخالفت با ترامپ پرداخت و از حمله به ایران توسط ارتش ایالات متحده بهشدت انتقاد کرد.
رئیس جمهور ایران در پاسخ به سوالی درباره پایان درگیری میان ایران و اسرائیل میگوید که «ما آغازگر این جنگ نبودیم و خواهان ادامه آن هم نیستیم».
پزشکیان اما در پاسخ به سوالی درباره این که آیا ایران حاضر است «در قبال صلح» از برنامه هستهای خود بگذرد، نکتهای را تکرار میکند که مقامات جمهوری اسلامی همواره به آن متوسل شدهاند، این که علی خامنهای علیه سلاح هستهای فتوا داده و در نتیجه تهران «هرگز به دنبال سلاح اتمی نخواهد رفت».
فارن پالیسی: جمهوری اسلامی در آستانهٔ یک چرخش راهبردی قرار گرفته است
نشریه «فارن پالیسی» روز دوشنبه در مقالهای به بررسی وضعیت ایران پس از جنگ اخیر با اسرائیل پرداخته و نوشته که جمهوری اسلامی در آستانهٔ یک چرخش راهبردی قرار گرفته است.
در این مقاله با اشاره به توسل حکومت جمهوری اسلامی به ملیگرایی، آمده است که برانگیختن احساسات ملیگرایانه شاید بتواند به طور موقت مردم را متحد کند اما مشکلات اقتصادی و نارضایتی سیاسی همچنان ریشهدار است، جنگ معضلات اقتصادی را تشدید کرده و اقتصاددانان هشدار میدهند که دولت فاقد یک برنامهٔ منسجم برای بهبود اوضاع پس از جنگ است و احتمال ازسرگیری آن هم ویرانی اقتصادی را عمیقتر خواهد کرد.
الکس وطنخواه، پژوهشگر ارشد مؤسسهٔ خاورمیانه در واشینگتن، در این نشریه نوشت که تلاش رژیم ایران برای پیروز قلمداد کردن خود در شرایطی که نتواند آسیبپذیریهای بنیادین نظامش را جبران کند، یک تلاش عبث است.
به نوشتهٔ او، تصورات حکومت ایران اشتباه از آب درآمده است: فرضیاتی که مدعی بودند اگر با خطر روبهرو شود از حمایت معنادار چین و روسیه برخوردار خواهد شد یا اینکه نیروهای نیابتیاش در منطقه خواهند توانست مانع از حمله به خود ایران شوند و یا این فرضیه که هستهای شدن تدریجی از رویارویی مستقیم جلوگیری خواهد کرد.
فارن پالیسی میافزاید: این ماجرا درسی نیز برای اسرائیل و آمریکا دارد؛ تغییر رژیم در ایران کاری آسان نیست، هیچ نیروی اپوزیسیون مسلحی وجود ندارد که افراد جداشده از حاکمیت به آن بپیوندند، و در کنار آن، بازیگران خارجی نیز خود مایل به مداخلهٔ نظامی برای سرنگونی حکومت علی خامنهای نیستند.
به گفتهٔ نویسندهٔ مقاله، اگر حکومت تصمیم بگیرد به خواستههای مردم خود گوش داده و سیاستهای سختگیرانه داخلی و خارجی را کنار بگذارد، هنوز بختی برای بقا دارد.
بر اساس این مقاله، شکاف در درون نظام سیاسی ایران امری محتمل است و تغییر داخلی، به جای سرنگونی از بیرون، هنوز «واقعبینانهترین» مسیر برای تحول در ایران است.
با این حال، به نوشتهٔ الکس وطنخواه، جنگ جاری جمهوری اسلامی را همچنان در عرصهٔ هستهای بر سر یک دو راهی راهبردی قرار داده، و تصمیمات بعدی ایران در این زمینه تأثیرات زیادی در شکل دادن به ماهیت رویارویی کنونی آن با اسرائیل و آمریکا خواهد داشت.
تسریع طرح انتقال پایگاههای نظامی اسرائیل به خارج از شهرها
درگیری نظامی اسرائیل و ایران، نهادهای اسرائیلی را وادار کرده است تا طرح انتقال پایگاههای نظامی به خارج از شهرها را سرعت بخشند.
روزنامه یدیعوت آحرونوت روز یکشنبه گزارش داد جنگ اخیر با ایران روند آزاد کردن اراضی کشور برای ایجاد پایگاههای نظامی در خارج از شهرها را تسریع کرده است.
با انتقال مراکز نظامی به بیرون از شهرها، زمینهای مرغوبی که پایگاههای نظامی را در خود جای داده بود، برای ساخت حدود ۶۰ هزار خانه آزاد خواهد شد.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، یکی از موشکهای ایران در حملات تلافیجویانه علیه اسرائیل به نزدیکی پایگاههای نظامی، مانند ستاد کل ارتش، اصابت کرده بود.
در آغاز برپایی اسرائیل و پیش از آن، شماری از مراکز نظامی در تلآویو و اطراف آن مستقر بودند که در طول دههها برخی از ساختمانهای آنها مانند وزارت دفاع مدرنتر شد و از حالت ابتدایی اوایل قرن گذشته بیرون آمد.
طرح انتقال مراکز نظامی به بیرون از شهرها سال ۲۰۱۱ ارائه و تصویب شد.
بر اساس یدیعوت آحرونوت، پایگاه اطلاعاتی و دانشکده نظامی نزدیک به آن، از منطقه «هشارون» در تلآویو به اطراف اورشلیم و جنوب اسرائیل منتقل خواهد شد.
این روزنامه افزود: به دلیل سود مالی ناشی از فروش اراضی در مرکز کشور مانند تلآویو، وزارت دارایی اصرار دارد که ابتدا پایگاههای نظامی این مناطق منتقل شود.
وزارت دفاع اسرائیل در مرکز تلآویو زمینهای زیادی را اشغال کرده است که ارزیابی میشود با انتقال آن، زمینهایش به بهای بسیار بالا فروخته شده و در آنها برجهای لوکس ساخته شود.
اداره اراضی کشوری گفته که انتقال پایگاهها به مناطق حاشیهای، شهرکها و شهرهای ضعیف و ساکنان آن را نیز تقویت خواهد کرد.
مجتبی نجفی: ویدئوی حمله به میدان تجریش، روایت نقطهزنی را مخدوش کرد
انتشار ویدئوی حملهٔ اسرائیل به میدان تجریش در تهران بازتاب و واکنشهای بسیاری را برانگیخته است. ویدئویی از دوربینهای مداربسته دو انفجار مهیب را در میدان تجریش تهران نشان میدهد که دهها کشته و زخمی غیرنظامی برجاگذاشت. مردمی که پشت چراغ قرمز خیابان، هدف حمله قرار گرفتند. روزنامه «هم میهن» به نقل از شاهدان عینی نوشته است آنقدر آدم روی زمین ریخته بود که اگر میدیدید وحشت میکردید.
دربارهٔ این ویدئو و حملهٔ اسرائیل به میدان تجریش با مجتبی نجفی، تحلیلگر سیاسی ایران ساکن پاریس، گفتوگو کردهایم که معتقد است انتشار ویدئوهایی از این دست سیاهی جنگ را نشان میدهد و روایت نقطهزنی را مخدوش میکند.
ادعای ارتش اسرائیل دربارهٔ دستگیری «تیم عملیات ویژه نیروی قدس» در سوریه
ارتش اسرائیل روز دوشنبه ادعا کرد که نیروهای آن یکشنبه شب در یک «عملیات ویژه» تیم عملیاتی وابسته به «نیروی قدس سپاه پاسداران« را در منطقه «تلکودنا» در جنوب سوریه دستگیر کرده است.
این دومین بار ظرف چند روز اخیر است که اسرائیل ادعا میکند علیه نیروهای وابسته به نیروی قدس در سوریه دست به عملیات زده است.
ارتش اسرائیل نگفته که افراد دستگیر شده در دو عملیات را به اسرائیل منتقل کرده است یا نه. اما از گزارش رسانههای این کشور، مانند یدیعوت آحرونوت، چنین برمیآید که عملیات یکشنبهشب در نتیجه بازجویی از افرادی امکانپذیر شده که چند روز پیش از آن دستگیر شده بودند.
دربارهٔ هویت و ملیت دستگیرشدگان در دو عملیات توضیحی داده نشده و معلوم نیست آیا در بین آنها ایرانی نیز وجود دارد یا نه.
دولت سوریه هنوز به این گزارشها واکنش نشان نداده است.