آتلانتیک: جنگ ایران و اسرائیل نشان داد چین آماده نیست ابرقدرت بعدی باشد
نشریهٔ «آتلانتیک» در مقالهای نوشت که جنگ ۱۲ روزه بین اسرائیل و ایران نشان داد که چین، این مهمترین شریک دیپلماتیک و اقتصادی تهران، «آماده نیست ابرقدرت بعدی جهان باشد».
این نشریه روز یکشنبه افزود: پکن فعالانه در پی تقویت روابط با بسیاری از کشورهای خاورمیانه، از ایران گرفته تا عربستان سعودی و امارات متحده عربی، بوده و در ایجاد ثبات در منطقهای که بیش از نیمی از نفت وارداتی خود را از آن تأمین میکند، آشکارا نقش دارد.
با این حال، به نوشتهٔ آتلانتیک، بیعملی چین در بحران نظامی اخیر منطقه ناشی از این بود که پکن پیش از آغاز درگیری برای توسعهٔ نفوذ خود تلاش کرده بود و رئیسجمهور چین طرح چهار مادهای برای ایفای «نقش سازنده» در برنامه هستهای ایران را ارائه کرد اما پیشنهاد شی جینپینگ به جایی نرسید و او نتوانست طرفهای متخاصم، بهویژه اسرائیل، را پای میز مذاکره بیاورد.
این مقاله یادآوری کرد که چین و اسرائیل هرگز بهطور خاص مناسبات نزدیکی نداشتند و رهبری اسرائیل بهویژه از موضع پکن در حمایت از حماس، پس از حملهٔ این گروه افراطی به غیرنظامیان اسرائیلی در پاییز دو سال پیش، «عمیقا» آزرده خاطر است، هر چند که پکن با توجه به «موفقیتهای نظامی اخیر اسرائیل، تلاش کرده تا رویکرد نرمتری از خود نشان دهد».
بر اساس این تحلیل، از سوی دیگر، ایران نیز دلایلی برای زیر سئوال بردن چین در خصوص اجرای تعهداتش در قبال تهران دارد چرا که روند اجرای توافق راهبردی ۲۵ ساله دو کشور که بر اساس آن قرار «چین ۴۰۰ میلیارد دلار در ایران سرمایهگذاری کند»، آهنگ پرشتابی ندارد.
آتلانتیک افزود تهران نیز آگاه است که چین فاقد توان دفاع از جمهوری اسلامی در برابر آمریکا و اسرائیل است و تجارتش با چین نمیتواند جایگزین فرصتهایی شود که در صورت لغو واقعی تحریمهای غرب از آنها برخوردار خواهد شد.
به نوشتهٔ این نشریه، محور اقتدارگرایان چین، روسیه، ایران و کره شمالی یک گروه کاملاً هماهنگ نیست و تلاش ناکام چین در میانجیگری بین روسیه و اوکراین در حالی که پکن آشکارا حامی مسکو است، در کنار اقدامات ناموفق چین در سایر بحرانها، نقش واقعی آن در امور جهانی را نشان میدهد و ثابت کرده که وزن اقتصادی چین نمیتواند به سرعت به قدرت سیاسی و نظامی تبدیل شود.
ترامپ: با نتانیاهو دربارهٔ بررسی توافق دائمی با ایران بحث خواهیم کرد
رئیسجمهور ایالات متحده در آستانهٔ دیدار با نخستوزیر اسرائیل گفت که با او دربارهٔ احتمال یک «توافق دائم» با ایران نیز گفتوگو خواهد کرد.
دونالد ترامپ شامگاه یکشنبه پیش از ترک ایالت نیوجرسی و بازگشت به کاخ سفید گفت: «ما دربارهٔ خیلی چیزها در حال کار با اسرائیل هستیم. یکی از این چیزها احتمالا یک توافق دائم با ایران است. آنها باید از تمام چیزهایی که خوب میدانید چیست دست بکشند».
آقای ترامپ همچنین بار دیگر تاکید کرد که حملات آمریکا به تأسیسات هستهای ایران منجر به «نابودی» این تاسیسات حساس شد.
او گفت: «همه بمبها کاملا به هدف خود اصابت کردند. و ایران [برای ادامهٔ برنامه هستهای خود] باید همه چیز را از نو در مکانی متفاوت شروع کند. کلمه "نابودی" که من استفاده کردم کلمهای درست بود».
دیدار دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو قرار است روز دوشنبه در کاخ سفید برگزار شود و سومین دیدار این دو رهبر طی شش ماه اخیر خواهد بود.
خبرگزاری فرانسه: نگرانی از مفقود شدن یک دوچرخهسوار ۱۸ ساله فرانسوی در ایران
رسانههای فرانسوی گزارش دادهاند که یک نوجوان ۱۸ ساله این کشور که در سفر دوچرخهسواری خود به ایران رفته بود مفقود شده و از ۲۶ خرداد خبری از او در دست نیست.
یک منبع دیپلماتیک فرانسوی روز یکشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت: «این ناپدید شدن نگرانکننده است. ما در این مورد با خانواده او در تماس هستیم.»
این منبع دیپلماتیک فرانسوی در عین حال از اینکه آیا مفقود شدن این نوجوان ارتباطی با دستگیری شهروندان اروپایی در ایران به اتهام جاسوسی برای اسرائیل دارد یا خیر اظهار بیاطلاعی کرد.
به نوشته روزنامه پاریزین، نوجوان فرانسوی-آلمانی که در ایران مفقود شده لنار مونترلوس نام دارد و از سال گذشته برنامهای ۴۰۰ روزه را برای سفر با دوچرخه از فرانسه تا ژاپن آغاز کرد.
پس از جنگ اسرائیل و ایران، دستکم سه اروپایی دیگر در ایران بازداشت شدند که دو نفر از آنها به جاسوسی برای اسرائیل متهم شدهاند. هویت این شهروندان مشخص نیست و فقط چندی پیش خبرگزاریهای صداوسیما و مهر نام یکی از آنها را مارک کافمن، شهروند آلمان، گزارش کردند.
چند روز پیش نیز خبرگزاری فرانسه گزارش داد که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی سسیل کوهلر و ژاک پاری، دو شهروند فرانسوی را که بیش از سه سال است در ایران زندانی هستند، به جاسوسی برای موساد متهم کرده است.
دولت فرانسه از مدتها پیش حکومت ایران را به «گروگانگیری اتباع غربی» متهم کرده و از شهروندان این کشور خواسته است که به ایران سفر نکنند.
روسیه بار دیگر برای میانجیگری بین ایران و آمریکا ابراز آمادگی کرد
وزارت خارجه روسیه میگوید سرگئی لاوروف در دیدار با وزیر خارجه ایران بار دیگر پیشنهاد کمک برای حل منازعه بر سر پرونده هستهای ایران را داده است.
بر اساس بیانیه این وزارتخانه، در این دیدار که روز یکشنبه در حاشیه اجلاس بریکس در برزیل انجام شد، مسکو آمادگی خود برای «ارائه کمک در یافتن راهحلهای مورد توافق طرفین» را که پیشتر ولادیمیر پوتین پیشنهاد داده بود، ابراز کرده است.
وزیر خارجه روسیه همچنین تأکید کرده که همه مسائل مرتبط با برنامه هستهای ایران باید از طریق دیپلماتیک حل شود و از حملات آمریکا و اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران انتقاد کرده است.
ایالات متحده در میانه جنگ ایران و اسرائیل، به سه تأسیسات هستهای فردو، نطنز و فردو حمله هوایی کرد و مقامهای آمریکایی میگویند در نتیجه این حملات برنامه هستهای ایران به عقب رانده شده است.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در جریان جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل به مسکو رفت و با رئیسجمهور روسیه دیدار کرد.
روسیه پیشتر گفته بود آمادگی اقدام به عنوان میانجی در بحران میان ایران با اسرائیل و آمریکا را دارد و پیشنهاد داده بود اورانیوم غنیسازی شده ایران را انبار کند.
بریکس بدون نام بردن از آمریکا و اسرائیل، حمله به ایران را محکوم کرد
کشورهای عضو گروه «بریکس» در بیانیه مشترک خود بدون نام بردن از آمریکا و اسرائیل، حملات اخیر به ایران را محکوم کردند.
بعدازظهر یکشنبه و در پی برگزاری نشست رهبران این گروه از کشورهای در حال توسعه که در برزیل برگزار شد، بیانیه صادر شده از «حملات عامدانه به زیرساختهای غیرنظامی و تأسیسات هستهای صلحآمیز» ایران ابراز «نگرانی جدی» کرده است.
این گروه که شامل ۱۱ کشور است، اعلام کرد حمله به ایران «نقض حقوق بینالمللی» است.
در بیانیه این گروه که ایران نیز عضوی از آن است، از وضعیت فلسطینیان ساکن غزه بر اثر حملات اسرائیل نیز ابراز نگرانی شدید شده است.
برزیل، روسیه، چین و هند در سال ۲۰۰۹ این بلوک را تشکیل دادند و سپس کشورهای دیگری مانند آفریقای جنوبی، ایران، مصر، اتیویی و عربستان سعودی به عضویت آن درآمدند.
در اجلاس ریودوژانیرو عباس عراقچی، وزیر خارجه، همراه با هیئتی به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران شرکت کرد.
واشینگتن پست: تصاویر ماهوارهای حاکی از نابودی یا آسیب دیدن ۱۷ ساختمان در بمباران زندان اوین است
روزنامه واشینگتن پست روز یکشنبه با انتشار گزارشی اعلام کرد تحلیل تصاویر ماهوارهای پس از حمله هوایی روز دوم تیر اسرائیل به زندان اوین نشان میدهد دستکم ۱۷ ساختمان در محوطه این زندان آسیب دیده یا ویران شدهاند.
بررسی روزنامه واشنگتن پست از تصاویر ماهوارهای با وضوح بالا که توسط شرکت مکسار ثبت شدهاند، نشان میدهد که دستکم ۱۷ ساختمان در محوطه زندان آسیب دیده یا کاملاً نابود شدهاند. تحلیلگران تصاویر ماهوارهای میگویند پراکندگی نقاط آسیبدیده احتمالاً نشاندهنده چند حمله مجزا است.
ارتش اسرائیل از اظهار نظر درباره یافتههای واشنگتن پست یا پاسخ به سؤالات مربوط به اهداف احتمالی این حملات خودداری کرده است.
شان اُکانر، تحلیلگر تصاویر در شرکت اطلاعات دفاعی جینز، در این باره گفت: «با توجه به محلهای آسیبدیده، به نظر میرسد دستکم از چهار مهمات مجزا استفاده شده، چرا که هیچیک از نقاط هدف قرار گرفته بهاندازهای ناپایدار نبودهاند که بتوانند باعث گسترش خسارت به نقاط دیگر شوند.»
ویلیام گودهایند، تحلیلگر ژئوفضایی در پروژه تحقیقاتی «کانتسد گراند» که در زمینه ردیابی درگیریهای مسلحانه با استفاده از تصاویر ماهوارهای فعالیت میکند، نیز به واشینگتن پست گفته است تصاویر نشان میدهند که حداقل شش نقطه مورد اصابت قرار گرفتهاند.
به گفته او، محلهای آسیبدیده نشان میدهد که حمله احتمالاً دو هدف اصلی داشته است، شامل هدف قرار دادن نقاط دسترسی، مانند دروازههای شمالی و جنوبی مجموعه، و کشتن کارکنان زندان که احتمالاً در ساختمانهای مرکزی حضور داشتند.
او همچنین خاطرنشان کرد که به نظر میرسد از «مهماتی با قدرت انفجار پایینتر» استفاده شده باشد، نه حملات هوایی گستردهای که هدفشان ویران کردن کامل ساختمانهاست.
مقامهای جمهوری اسلامی چند روز پس از این حمله اعلام کردند ۷۱ نفر در زندان اوین و اطراف آن کشته شدند.
یک کشتی تجاری در نزدیکی سواحل یمن مورد حمله قرار گرفت
گزارشها حاکی از نفوذ آب به داخل یک فروند کشتی تجاری است که روز یکشنبه در دریای سرخ هدف حمله قرار گرفت و خدمه کشتی نیز بعد از چند ساعت آن را ترک کردهاند.
یک کشتی تجاری روز یکشنبه، ۱۵ تیرماه، در دریای سرخ، در نزدیکی بندر حدیده در سواحل یمن هدف حمله مردان مسلح به سلاح گرم و آرپیجی قرار گرفت و آتش گرفت.
مقامات مسئول هنوز به طور رسمی نام و نشان کشتی هدف حمله را منتشر نکردهاند، اما آسوشیتدپرس بر اساس شواهد موجود نوشته است که کشتی نفتکشی با عنوان «مَجیک سیز» که با پرچم لیبِریا سفر میکند، مورد حمله قرار گرفته است.
گزارش تحلیلی نیویورکتایمز از حفظ فاصلۀ چین و روسیه با ایران در جنگ با اسرائیل
نیویورکتایمز در گزارشی تحلیلی که امروز ۱۵ تیرماه منتشر شد، نوشت جنگ میان ایران و اسرائیل نشان داد که «محور چین ایران روسیه و کره شمالی» که پیشتر مقامات نظامی و اطلاعاتی غرب آن را بهعنوان یک تهدید جدی مطرح کرده بودند، در عمل تا چه حد محدود است.
این روزنامه با اشاره به فروش پهپادها و موشکهای بالستیک ایران به روسیه برای جنگ و صادرات نفت به چین نوشت این اقدامات «در زمان لازم نتیجهای نداشت و این موضوع تردیدهایی درباره وحدت این کشورها ایجاد کرد».
هیچیک از این کشورها در زمان جنگ میان ایران و اسرائیل یا زمانی که نیروهای آمریکایی تأسیسات هستهای ایران را بمباران کردند، برای کمک به ایران اقدامی انجام ندادند. چین و روسیه، بهعنوان قدرتمندترین این کشورها چهارگانه، تنها بیانیههایی رسمی در محکومیت اقدامات آمریکا صادر کردند.
الکساندر گابویف، مدیر مرکز روسیه و اوراسیا در بنیاد کارنگی، به نیوریورکتایمز گفته است این کشورها نمیخواهند درگیر جنگهای دیگران شوند و «لزوماً همان ساختارها، ارزشها و پیوندهای نهادی مشترکی را ندارند که ایالات متحده و متحدانش دارند».
مایکل کیماژ، استاد تاریخ در دانشگاه کاتولیک آمریکا و مقام پیشین وزارت خارجه ایالات متحده، نیز گفته است: «احتمالاً میزان بسیار کمی هماهنگی میان چین، کره شمالی، ایران و روسیه وجود دارد، به این معنا که با یکدیگر گفتوگو میکنند و نارضایتیهای مشترکی هم از ایالات متحده یا غرب دارند، اما این موضوع چندان معنادار نیست.»
در میان این کشورها، تنها روسیه و کره شمالی پیمان دفاع متقابل دارند. کره شمالی علاوه بر ارسال تسلیحات به روسیه، بیش از ۱۴ هزار نیرو برای جنگیدن در کنار روسها علیه نیروهای اوکراینی اعزام کرده است.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، یک روز پس از حملات هوایی آمریکا به سایتهای هستهای کلیدی ایران، با پوتین در مسکو دیدار کرد، اما نتیجۀ این دیدار چیزی فراتر از ابراز حمایتهای دیپلماتیک معمول نبود. در همان روز، ایران یک حملۀ موشکی نمادین به پایگاه نظامی آمریکا در قطر انجام داد و سپس با اسرائیل و ایالات متحده بر سر آتشبس توافق کرد.
بازگشایی سفارت سوئیس در تهران
وزارت خارجه سوئیس روز یکشنبه ۱۵ تیر اعلام کرد که این کشور سفارت خود در تهران را پس از دو هفته تعطیلی بهخاطر جنگ میان اسرائیل و ایران بازگشایی کرده است.
در بیانیه وزارت خارجه سوئیس آمده است: «سفیر نادین اولیویری لوزانو به همراه یک تیم کوچک روز گذشته (۱۴ تیر) از طریق زمینی و از مسیر جمهوری آذربایجان به تهران بازگشت. سفارت بهتدریج فعالیتهای خود را از سر خواهد گرفت.»
این سفارت از ۳۰ خرداد ۱۴۰۴ تعطیل شده بود. سوئیس نمایندگی منافع آمریکا در ایران را نیز بر عهده دارد.
کشته شدن دو عضو سپاه پاسداران در لرستان
روابط عمومی سپاه استان لرستان خبر داد دو نیروی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صبح یکشنبه ۱۵ تیرماه کشته شدند.
دلیل کشته شدن این دو عضو سپاه پاسداران «پاکسازی منطقه از مواد منفجره بهجامانده» از حملات اسرائیل در جنگ ۱۲روزه با ایران اعلام شده است؛ جنگی که از بیش از ۱۰ روز پیش، سوم تیرماه، با اعلام آتشبس متوقف شده است.
سپاه لرستان در اطلاعیۀ خود توضیح بیشتری نداده و بدون اشاره به درجۀ نظامی این دو نفر، آنها را علی بازگیر و حسین موسوی معرفی کرده است.
از زمان حمله اسرائیل به ایران در ۲۳ خرداد امسال تاکنون، علاوه بر کشته شدن شماری از فرماندهان ارشد نظامی، شمار قابلتوجهی از دیگر نیروهای سپاه پاسداران نیز کشته شدهاند.