وزیر دفاع سوریه پس از چند روز درگیریهای مسلحانه میان قبایل بادیهنشین و دروزیها در استان سویدا در جنوب این کشور آتشبس اعلام کرده است.
همزمان، ارتش اسرائیل با آتش توپخانه زمینی و بمباران نیروی هوایی خود برای «دفاع از دروزیها» و «غیرنظامی کردن جنوب سوریه» به حمله در استان سویدا ادامه داده است.
مرهف ابوقصره، وزیر دفاع در حکومت احمد الشرع، روز سهشنبه ۲۴ تیر اعلام کرد «آتشبس کامل» بر اساس «توافق بدست آمده با بزرگان، رهبران محلی و مقامات شهر» از ظهر همین روز برقرار میشود.
او گفت نیروهای دولتی تنها در صورتی اقدام خواهند کرد که هدف حمله قرار گیرند.
از سوی دیگر، نخستوزیر اسرائیل، سهشنبه گفت به ارتش دستور داده نیروهای دولتی سوریه و تسلیحاتی را که وارد منطقه سویدا شده، هدف حمله «فوری» قرار دهند.
او گفت این نیروها و تسلیحات وارد تپههای محل زندگی دروزیهای جنوب سوریه شده تا علیه آنها استفاده شود.
بنیامین نتانیاهو در بیانیه مشترک با ییسرائل کاتس، وزیر دفاع، نوشت: «اسرائیل به دلیل پیمان برادری عمیق با شهروندان دروزیاش، خود را متعهد میداند تا مانع از رسیدن آسیب به دروزیهای سوریه شود».
این بیانیه افزود: دروزیها (در شمال اسرائیل) روابط فامیلی و مناسبات تاریخی با دروزیهای سوریه دارند و ما برای جلوگیری از رسیدن آسیب به آنها از سوی حکومت سوریه، اقدام میکنیم».
بیانیه نخستوزیر و وزیر دفاع اسرائیل بر «تضمین غیرنظامی شدن مناطق مرزی مجاور» تأکید کرده است.
بیشتر در این باره: درگیریهای فرقهای در جنوب سوریه تاکنون حدود ۱۰۰ کشته بر جا گذاشته؛ حمله اسرائیلرسانههای اسرائیل خبر دادند که این بیانیه پس از آن صادر شد که بنیامین نتانیاهو، ییسرائل کاتس و ایال زمیر، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، روز سهشنبه در مورد مداخله ارتش در درگیریهای استان سویدا رایزنیهای بیشتری انجام دادند.
تلویزیون رسمی سوریه ظهر سهشنبه خبر داده بود که آتشباری ارتش اسرائیل در سویدا ادامه یافته است.
نیروی هوایی اسرائیل روز دوشنبه نیز چند تانک ارتش سوریه را در جاده منتهی به سویدا هدف قرار داد تا از رسیدن آنها به مناطق درگیری جلوگیری کند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه سهشنبه اعلام کرد شمار کشتههای درگیریهای سه روز اخیر به ۱۱۶ تن افزایش یافته است.
گزارش این نهاد حاکی است ۶۴ تن از کشتهها ساکنان سویدا و ۵۲ تن نیز نیروهای حکومت احمد الشرع بودند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه از بریتانیا از آغاز جنگ داخلی ۱۴ سال پیش سوریه رویدادهای این کشور را رصد و گزارش کرده است.
ریشه بحران فرقهای در جنوب سوریه
محمد جواد اکبرین، کارشناس سیاسی و پژوهشگر دینی، درباره تحولات اخیر به رادیو فردا میگوید: «در جنوب سوریه همواره اختلافات ارضی و هویتی میان عشایر و طایفه دروزی وجود داشت. اما در سوریه قدیم و شرایط سابق منطقه، برخی از این بحرانها، زمینه فعالیت نداشت. اکنون که در سوریه یک حکومت تمام عیار سقوط کرده و سیستم کاملاً عوض شده و در منطقه هم اسرائیل نسبت به همه دورههای گذشته، دست برتر را برای تحمیل شرایط امنیتی دارد، ظرفیت درگیریها فعال شده است.»
او با اشاره به این که در میان طایفه دروز، دو صدا وجود دارد، توضیح میدهد: «یک صدا میگوید که ما همراه دولت جدید هستیم، ما تافته جدا بافته نیستیم و اختلافاتمان را از طریق گفتوگو حل میکنیم. اما صدای دوم عملاً با دولت ناسازگار است و به تجزیهطلبی متهم شده است.»
در همین حال ولید جنبلاط، رهبر دروزیهای لبنان، در گفتوگو با روزنامه النهار، به شدت هشدار داد که هرگونه دخالت خارجی یا حفاظت اسرائیل از طایفه دروزی، اوضاع را به شدت بحرانی میکند و دروزیها را از بدنه جامعه جدا میکند.
او البته گفت که از ظرفیت ریش سفیدها و بزرگان طایفه دروزی در نقاط مختلف منطقه استفاده میکند تا با گفتوگو ماجرا را حل کند و این طایفه در جنوب سوریه، به شکلی تمام عیار، به آغوش دولت جدید سوریه بازگردد.
Your browser doesn’t support HTML5
ریشه بحران و درگیریهای فرقهای در جنوب سوریه چیست؟
بادیهنشینان سنی در استان سویدا، که در اقلیت هستند، در آغاز این هفته متهم شدند که یک کاسب دروزی را ربودند؛ امری که ظاهراً منجر به موارد بیشتری از آدمربایی تلافیجویانه و سلسله درگیریهای مرگبار دیگر در منطقه شد.
نیروهای دولتی پس از بالا گرفتن بحران میان قبایل بادیهنشین با دروزیها وارد اقدام شدند تا تسلط خود بر سویدا را نشان دهند.
دروزیها روز دوشنبه نیروهای حکومتی را به حمایت از قبایل بادیهنشین متهم کردند و همزمان، چهرههای دروزی در اسرائیل، دولت این کشور را به گسترش مداخله برای حمایت از دروزیهای سوریه فرا خواندند.
شیخ حکمت هاجری، یکی از رهبران بانفوذ دروزی، دوشنبهشب نیروهای دولتی سوریه را به بمباران شهر متهم کرد و از افراد مسلح دروزی خواست با نیروهای دولتی مقابله کنند.
در این میان، رسانههای اسرائیل گزارش دادند که صدها تن از مردم دروزی در شمال اسرائیل سهشنبه با دست زدن به اقدامات اعتراضی و آتشزدن لاستیک در جادههای نزدیک به مرز سوریه، «همبستگی» خود را با دروزیهای آن سوی مرز نشان داند.
افزایش خشونتها در مناطقی از سوریه که عمدتاً دروزینشین است، تازهترین چالش برای حکومت احمد الشرع محسوب میشود، که در صدد نشان دادن چهره یک حکومت مسئول به جامعه جهانی است.