فیلم ایرانی «بی‌داد» جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره کارلووی‌واری را به دست آورد

سهیل بیرقی کارگردان «بی‌داد» و رکسانا نیک‌پور، چهره‌پرداز سینما، در جشنواره کارلووی واری

فیلم ایرانی «بی‌داد» ساختهٔ سهیل بیرقی در مراسم اختتامیه پنجاه‌ونهمین دورهٔ جشنوارهٔ فیلم کارلووی‌ واری جایزهٔ ویژهٔ هیئت داوران این رویداد سینمایی را به خود اختصاص داد.

آقای بیرقی روز شنبه ۲۱ تیر هنگام دریافت این جایزه از زنان ایران برای الهام بخشیدن به ساخت این فیلم قدردانی کرد و گفت: «دختران و زنان ایران نیاز به ترحم ندارند. باید از آن‌ها قدردانی کرد و به آنان احترام گذاشت و ایستاده دست زد.»

این سخنان با تشویق حاضران در مراسم اختتامیه همراه شد.

این کارگردان روز دهم تیر خبر داده بود او و تعدادی از عوامل «بی‌داد» در ایران به مجازات‌هایی چون زندان و جریمهٔ نقدی محکوم شده‌اند.

بیشتر در این باره: کارگردان و برخی عوامل فیلم «بی‌داد» به زندان و جزای مالی محکوم شدند

بر اساس تصویر حکم صادر شده، سهیل بیرقی به‌عنوان متهم ردیف اول این پرونده در مجموع به چهار سال و سه ماه زندان محکوم شده، اما دادگاه اجرای حکم زندان را به پرداخت جزای نقدی تبدیل کرده است.

او در جریان برگزاری جشنواره کارلووی واری گفت که به رغم صدور این حکم قصد دارد به ایران بازگردد.

لیلی رشیدی، امیر جدیدی، سروین ضابطیان و علی ملاقلی‌پور، از بازیگران فیلم «بی‌داد»، همراه با پیمان شادمان‌فر، فیلم‌بردار، از جمله عواملی هستند که علاوه‌بر کارگردان از سوی دادگاه محکوم شده‌اند.

سهیل بیرقی در مراسم نخستین نمایش این فیلم در جشنواره کارلووی واری گفت که حرف ساده‌ای در «بی‌داد» زده مبنی بر این‌که زن‌ها در ایران باید بتوانند آواز بخوانند چون «آواز زن عین زیبایی است».

او همچنین گفته بود که ساخت این فیلم از او انسان ٖ«قوی‌تر و نترس‌تری» ساخته است.

فیلم «بی‌داد» بدون رعایت حجاب اجباری بازیگران زن در ایران ساخته شده و داستانی در ارتباط با محدودیت‌های آوازخوانی زنان دارد.

این جدیدترین محصول سینمای زیرزمینی ایران است که بعد از اعتراضات سال ۱۴۰۱ نمایندگان زیادی به جشنواره‌های بین‌المللی فرستاده است.

اردیبهشت ماه امسال «یک تصادف ساده» ساخته جعفر پناهی، از دیگر چهره‌های سینمای زیرزمینی و معترض ایران، جایزه نخل طلایی بهترین فیلم را از جشنواره کن دریافت کرد.

در مراسم اختتامیه جشنواره کارلووی واری که در جمهوری چک برگزار شد، جایزه گوی بلورین بهترین فیلم به مستند بلندی محصول جمهوری چک و اسلواکی اهدا شد و جایزه بهترین کارگردان به شکل مشترک به سازندگان فیلم‌های «مهمان» محصول مشترک لیتوانی، نروژ و سوئد و «از سر عشق» محصول فرانسه اهدا شد.