نامه گالانت به خامنهای: اسرائیل همه جا چشم و گوش دارد
وزیر دفاع پیشین اسرائیل در «نامه سرگشاده» به رهبر جمهوری اسلامی ایران به او هشدار داد که اگر حکومتش به تلاش برای دستیابی به توان هستهای نظامی ادامه دهد، «بهای سنگینی» خواهد پرداخت.
ژنرال ذخیره یوآو گالانت، در این نامه به تاریخ جمعه، ۲۰ تیر، خطاب به علی خامنهای، به سهم خود در طراحی حمله نظامی اسرائیل به ایران که «در جنگ ۱۲ روزه به اوج خود رسید»، اشاره کرده، «دستاوردهای اسرائیل» از زمان حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل را برشمرده و نوشته است که اسرائیل در هر جایی «چشم و گوش» دارد.
آقای گالانت به علی خامنهای نوشت: «ما هرگز یکدیگر را ملاقات نکردهایم، اما اطمینان دارم که هر دو ما مطالب زیادی درباره هم میدانیم، من شما را از حدود سه دهه پیش میشناسم و تمامی مقاطع حیاتی رهبری شما را بررسی کردهام؛ تصمیمات شما، دکترین و طراحی نیروهای نیابتی را که در منطقه برپا کردید، دنبال کردهام. شاهد بودم که شما بعد از (روحالله) خمینی رهبری را به دست گرفتید و قدرت سیاسی خود را با ساخت هژمونی ایرانی در منطقه ساختید. نه تنها اهداف شما بلکه شیوههایی را آموختم که شما باور داشتید با توسل به آنها اهدافتان را محقق میکنید».
او در این نامه افزود من در مقام وزیر دفاع مسئول بودم که دههها اطلاعات و قابلیتهای جمع شده در نیروی هوایی و درک راهبردی اسرائیل را به یک طرح نظامی هماهنگ تبدیل کنم؛ همان طرحی که "حلقه آتش" شما (در اطراف اسرائیل) را به چاقویی داغ تبدیل کرد که گویی یک قالب کره را میبرد، و در نهایت باعث فروپاشی طرح شما شد؛ طرحی که در جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و آمریکا علیه برنامه هستهای، موشکی و ردههای ارشد نظامی شما به اوج خود رسید».
ژنرال گالانت در نامه طولانی خود جزئیات «شکست» طرح «حلقه آتش» مورد نظر ایران در اطراف اسرائیل و «شکستها» در بیروت، دمشق و تهران را بیان کرده و به جزئیات عواقب حملات اخیر اسرائیل در ایران پرداخته و نوشت «از بسیاری جهات، ما بیشتر از خود شما، شما را شناختهایم».
او از رهبر جمهوری اسلامی پرسید که آیا حاضر است آینده خود و آینده ایران را در یک مصاف هستهای جدید «که بعید است بتواند به خط پایان برسد» به خطر بیندازد؟ به نوشته او، ایران برای محافظت از یک برنامه هستهای به قابلیتهای دفاعی و تهاجمی هم نیاز دارد اما این قابلیتها در ایران پیشاپیش ناکارآمدی خود را «ثابت کردند».
ژنرال گالانت نوشت شما کشوری با ۹۰ میلیون نفر جمعیت و مساحتی ۶۰ برابر اسرائیل دارید، اما امروز «بیش از هر زمان دیگر در معرض خطر است»... و «اکنون لحظه انتخاب است... که آیا سعی در احیای تلاش هستهای... و زرادخانه خود خواهید کرد یا بر رفاه و آینده مردم خود متمرکز خواهید شد؟ اگر دوباره اشتباه انتخاب کنید، ما همانجا منتظر هستیم».
مقامات اسرائیلی و جمهوری اسلامی حدود دو دهه درگیر هشدار دادنهای متقابل بودهاند اما ظاهرا این نخستین بار است که چنین نامه سرگشاده و مفصلی از سوی یکی از ارشدترین مقامات نظامی اسرائیل خطاب به رهبر جمهوری اسلامی نوشته و علنی میشود.
نامهٔ ۱۸۰ صاحبنظر برای تغییر نظام حکمرانی ؛«ایران با خطر موجودیت روبهروست»
۱۸۰ صاحبنظر و استاد دانشگاه که چهرههای مشهوری در میان آنان حضور دارند خواستار «تغییر پارادیم (انگاره) حاکم بر نظام حکمرانی» در ایران شدند.
های کحالزاده، پژوهشگر در دانشگاه برندایس و یکی از امضاکنندگان این نامه، دیدگاهش را در این باره مطرح کرده است.
«ادامه بازداشت ده یهودی» ساکن شیراز و اصفهان
رسانههای اسرائیل با استناد به منابع نزدیک به جامعه یهودیان ایران گزارش دادند که ده نفر از یهودیان در شیراز و اصفهان که زمان کوتاهی پس از پایان درگیری نظامی اسرائیل و جمهوری اسلامی به نهادهای امنیتی ایران احضار شدند، هنوز در بازداشت هستند.
به گزارش شبکه کان در روز پنجشنبه، ۱۹ تیر، تلاش برای رهایی بازداشتشدگان ادامه دارد.
این گزارش به جزئیات کوششها جهت رهایی یهودیان بازداشتی اشاره نکرد، اما افزود سایر اعضای جامعه یهودیان ایران پس از نگرانیهایی که در جریان درگیری نظامی و پس از آن بروز کرده بود، «به روال عادی زندگی بازگشتهاند».
گزارشهای ماه گذشته حاکی از بازداشت ۳۵ تن از یهودیان در شیراز و اصفهان بود.
هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر به نقل از خانواده برخی از احضارشدگان گزارش داده بود که مسئولان امنیتی تلاش کردند به آنها «اطمینان خاطر بدهند که قصد ایجاد فشار بر جامعه یهودیان را ندارند و احضارها متأثر از فضای جنگ اخیر اسرائیل و ایران، با هدف گردآوری اطلاعات و "پیشگیری از ارتکاب جرم" بوده است».
فعالان جامعه یهودی ایرانی در اسرائیل و آمریکا نیز گفته بودند که به کلیمیان ایران توصیه شده از تماس با بستگان خود در اسرائیل خودداری کنند.
با این حال، چند روز پس از آن، همایون سامهیح نجفآبادی، نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی، خبر بازداشتها را به دلایل مرتبط با امور امنیتی رد کرد و گفت دلیل آن جشنهای خانوادگی بدون مجوز بوده و آنها در شرف آزاد شدن هستند.
آقای سامهیح همچنین گفته بود در جنگ اخیر، «شماری از کلیمیان ایرانی شهید شدند» و آن را نشان وفاداری یهودیان ایرانی نامید.
رادیوفردا نمیتواند مستقلا این اطلاعات را تأیید یا رد کند. مقامات قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران نیز خبری در این زمینه منتشر نکردهاند.
از حدود ۱۲۰ هزار یهودی ساکن ایران در سال ۱۳۵۷، کمتر از ده هزار تن در کشور باقی ماندهاند. شماری از جوانان یهودی سرباز وظیفه در ارتش جمهوری اسلامی ایران ماه گذشته در یک آیین در کنیسه ابریشمی حضور یافتند.
میزان تأثیر بمبهای سنگرشکن بر تأسیسات هستهای ایران هنوز مشخص نیست
کارشناسان آژانس آمریکایی مسئول ساخت بمبهای سنگرشکن که در حمله روز اول تیر به تأسیسات هستهای ایران استفاده شد، روز پنجشنبه اعلام کردند که هنوز منتظر دریافت دادههای دقیق درباره میزان خسارت این حمله هستند.
مقامات «آژانس کاهش تهدیدات دفاعی» آمریکا (DTRA) به خبرنگاران گفتند که در حال حاضر اطلاعاتی در اختیار ندارند که نشان دهد آیا بمبهای سنگرشکن به کار رفته در حمله به تأسیسات فردو به عمقی که برای آن طراحی شده بودند، نفوذ کردهاند یا خیر.
اسرائیل از روز ۲۳ خرداد حمله به مقامهای نظامی و دانشمندان هستهای و پایگاههای نظامی ایران را آغاز کرد که آغازگر حملات هوایی دو کشور به یکدیگر شد.
پس از ۱۲ روز درگیری و بمباران سایتهای هستهای ایران توسط آمریکا با استفاده از ۱۴ بمب سنگرشکن از نوع GBU-57 و همچنین موشکهای میانبرد، ایران و اسرائیل با میانجیگری دونالد ترامپ با آتشبس موافقت کردند.
از آن زمان تاکنون، میزان خسارت وارده به تأسیسات هستهای ایران محل بحث و گمانهزنی بوده است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از «نابودی کامل» این تأسیسات سخن گفته است. هرچند برآوردهای متفاوتی درباره تأثیر حملات بر کلیت برنامه هستهای ایران ارائه شده است.
قالیباف: نحوهٔ عملیات اسرائیل در ساعتهای اول جنگ ما را غافلگیر کرد
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت که «نحوه عملیات» اسرائیل در بامداد ۲۳ خرداد که منجر به کشته شدن فرماندهان ارشد نظامی جمهوری اسلامی شد، باعث غافلگیری و شوک در ایران شد.
محمدباقر قالیباف شامگاه پنجشنبه ۱۹ تیر در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد: «ما در نحوه عملیات آنها غافلگیر شدیم... در همان لحظه اول فرماندهان ما را زدند، یعنی حدود ساعت ۳ صبح کار خود را با زدن فرماندهان ما آغاز کردند.»
بر اثر این حملات اسرائیل که آغازگر جنگ ۱۲ روزه با ایران شد، رئیس ستادکل نیروهای مسلح، فرماندهکل سپاه پاسداران، فرمانده قرارگاه خاتمالانبیا سپاه، فرمانده نیروی هوافضای سپاه و چندین مقام نظامی دیگر و همچنین دانشمندان هستهای ایران کشته شدند.
عراقچی بازداشت دوچرخهسوار فرانسوی آلمانی در ایران را تأیید کرد
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، در مصاحبهای با روزنامهٔ فرانسوی لوموند، بازداشت شهروند ۱۸ ساله فرانسوی-آلمانی به نام لنار مونترلو در ایران را تأیید کرد.
عباس عراقچی در این مصاحبه که روز پنحشنبه ۱۹ تیرماه منتشر شد، مدعی شد که بازداشت او به دلیل جرم ارتکابی بوده و افزود اطلاعیهای رسمی در این باره به سفارت فرانسه در تهران ارسال شده است.
رسانههای فرانسوی پیشتر گزارش داده بودند که لنار مونترلو در مسیر سفر دوچرخهسواری خود به ایران رفته بود، مفقود شده و از ۲۶ خرداد خبری از او در دست نیست.
رئیس شورای اروپا: پزشکیان اطمینان داد ایران عضو انپیتی باقی میماند و آماده ادامه همکاری با آژانس است
رئیس شورای اروپا از قول رئیسجمهور ایران میگوید تهران همچنان در پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای باقی خواهد ماند.
آنتونیو کاستا در شبکهٔ ایکس نوشت که با مسعود پزشکیان مکالمهای تلفنی داشته و دو طرف بر گفتوگو بهعنوان راهی برای حل منازعات و برقراری صلح و آرامش تأکید کردند.
بهگفته رئیس شورای اروپا، رئیس جمهوری ایران بر آمادگی تهران برای همکاری با آژانس بینالمللی انرژی هستهای تأکید کرده، و به وی اطمینان داده است که ایران در «انپیتی»، پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای، باقی خواهد ماند.
آنتونیو کاستا همچنین نوشت در گفتوگوی خود با مسعود پزشکیان از آمادگی ایران برای از سرگیری گفتوگوها با آمریکا، اتحادیۀ اروپا و تروئیکای اروپایی یعنی سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه استقبال کرده است.
این در حالی است که خبرگزاری دولتی ایرنا در گزارش رسمی از این گفتوگوی تلفنی که امروز ۱۹ تیرماه منتشر شد، نوشت که رئیسجمهور ایران به رئیس شورای اروپا گفته است ادامهٔ همکاری با آژانس «مشروط به اصلاح رفتارهای دوگانه در قبال پروندهٔ هستهای ایران است».
براساس این گزارش رسمی، مسعود پزشکیان در عین حال در این گفتگو «بر پایبندی تهران به صلح، ثبات و امنیت منطقهای و بینالمللی بهویژه در دورهٔ جدید تأکید کرد».
پزشکیان هفتهٔ گذشته قانون «تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی» را که در مجلس شورای اسلامی تصویب شده بود، برای اجرا ابلاغ کرد؛ قانونی که زمانبندی و جزئیات نحوهٔ تعلیق در آن مشخص نشده اما میتواند امکان نظارت بازرسان آژانس بر برنامهٔ هستهای ایران را بیش از پیش محدود کند.
پروازهای بسیاری از خطوط هوایی در خاورمیانه همچنان مختل باقی مانده است
با اینکه بیش از دو هفته از اعلام آتشبس جنگ میان ایران و اسرائیل میگذرد، پروازهای بسیاری از خطوط هوایی در خاورمیانه همچنان مختل باقی مانده است.
فرودگاه امام خمینی تهران ۱۳ تیرماه پس از ۲۰ روز بسته بودن آسمان ایران بهخاطر حملات اسرئیل با نشستن یک پرواز از شرکت هواپیمایی فلای دوبی بازگشایی شد، اما آثار بسته بودن حریم هوایی و نگرانیهای امنیتی همچنان بر ترافیک هوایی کل منطقه آشکار است.
در ایران نیز فعالیت مجدد فرودگاههای ایران در حالی است که برای تمامی فرودگاههای غرب کشور محدودیت زمانی برای پروازها از ۵ صبح تا ۱۸ بعدازظهر در نظر گرفته شده است.
خبرگزاری رویترز فهرستی از تعلیق پروازهای منطقه را منتشر کرده که در میان آنها لغو پروازها به دو مقصد ایران و اسرائیل به این قرار اعلام شده است:
- تمامی پروازهای «امارات» به تهران تا ۱۷ ژوئیه (۲۶ تیر)
- پروازهای لوفتهانزا به و از تهران تا ۱۷ اوت (۲۶ مرداد)
- تمامی پروازهای پگاسوس ترکیه به ایران تا پایان ژوئیه (۹ مرداد)
- پروازهای قطر ایرویز به ایران تا اطلاع ثانوی
براساس این گزارش، پروازهای شماری از خطوط هوایی اروپایی ازجمله لتونی، فرانسه، هلند، ایتالیا، آلمان، ایرلند و مجارستان به اسرائیل نیز همچنان تا تاریخهای متفاوت در حالت تعلیق قرار دارند.
هشدار مای ساتو در مورد اعدام قریبالوقوع سه زندانی سیاسی در ایران
گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل برای حقوق بشر در ایران با اعلام اینکه سه زندانی سیاسی عرب در ایران با خطر اعدام قریبالوقوع مواجهاند، از مقامات تهران خواست اجرای این اعدامها را متوقف کنند.
مای ساتو امروز پنجشنبه ۱۹ تیر در شبکهء ایکس به فارسی نوشت: «گزارشهایی دریافت کردهام که از احتمال اعدام قریبالوقوع سه زندانی سیاسی عرب، علی مجدم، معین خنفری و محمدرضا مقدم خبر میدهند. آنها علیرغم وجود ادعاهایی مبنی بر نقض جدی اصول دادرسی عادلانه و اخذ اعترافات تحت شکنجه، در خطر اعدام به اتهام بغی قرار دارند.»
خانم ساتو خواستار توقف اجرای این احکام اعدام شده و به مقامات تهران یادآوری کرده است طبق میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی که ایران نیز به آن ملحق شده، «مجازات اعدام نباید برای جرائم امنیتی با تعاریف کلی (یا مبهم و غیردقیق) اعمال شود».
گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل برای حقوق بشر در ایران تأکید کرده است که جهان نظارهگر رفتار مقامات ایرانی با مردم خود از جمله با زندانیان سیاسی است.
گزارشگران ویژه سازمان ملل از جمله مای ساتو تیرماه نیز در بیانیهای که از سرکوب مخالفان سیاسی و منتقدان در ایران در پی برقراری آتشبس میان ایران و اسرائیل ابراز نگرانی کرده بودند.
خانم مای ساتو همان روز به حکومت جمهوری اسلامی هشدار داده بود: که «دولتها نباید از شرایط پس از درگیری [جنگ] به عنوان فرصتی برای افزایش سرکوب اقلیتهای اتنیکی و مذهبی و همینطور مخالفان استفاده کنند.»
قوه قضاییه پس از جنگ میان ایران و اسرائیل در کمتر از دو هفته شش زندانی سیاسی را اعدام کردند.
انفجار در یک برج مسکونی در چیتگر تهران
پس از انتشار تصاویری از انفجار در یک برج مسکونی در تهران، خبرگزاری صداوسیما بهنقل از سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران مدعی شد این انفجار حاصل از نشت گاز بوده است.
ساعتی پیش از آن کانال «وحید آنلاین» تصاویری را منتشر کرده بود که از وقوع انفجار در یک برج در شهرک چیتگر تهران در روز ۱۹ تیر خبر میداد.
گفته میشود انفجار در یکی از واحدهای برج پامچال ۹ مشهور به «برج کارکنان سازمان قضایی نیروهای مسلح» صورت گرفته است.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، بهنقل از سخنگوی سازمان آتش نشانی شهرداری تهران اعلام کرد «این ساختمان از روز گذشته مجهز به گاز شهری شده و پیش از این از کپسول استفاده شده است». رادیوفردا مستقلاً نمیتواند این ادعا را تأیید یا رد کند.
در همین حال خبرگزاری میزان، وابسته قوه قضاییه، نیز ادعا کرد «انفجار در برج چیتگر بهدلیل بیاحتیاطی مالک در نشت و تجمع گاز بوده است و هیچ ارتباطی با اقدامات تروریستی ندارد».
خبرگزاری ایسنا نیز گزارش داد «این حادثه هفت مصدوم برجای گذاشت که پس از انجام اقدامات اولیه به مراکز درمانی اعزام شدند».
در هفتههای اخیر، پس از اعلام آتشبس در جنگ میان ایران و اسرائیل، مواردی از انفجار در واحدهای ساختمانی گزارش شده که مقامات آن را انفجار ناشی از نشت گاز معرفی کردهاند. از جمله انفجار در یک واحد مسکونی در جنتآباد تهران در روز چهارم تیر و انفجاری مشابه در همان روز در کرمانشاه.